24 de juliol del 2020

Crònica d'un confinament

La Capella Polifònica de Girona des del primer moment va decidir que no s’havia de perdre el contacte directe entre els membre de la coral i va decidir crear el que vam anomenar “Cafè Polifònic”. En la primera reunió virtual vam usar la plataforma Zoom. La primera trobada va ser un pèl estranya, no tothom va poder-hi assistir, i el fet de només disposar d’un cert temps gratuït en aquesta plataforma -40 minuts- se’ns va fer curt, així que vam reubicar el nostre “cafè” a Jitsi Meet i totes les trobades i reunions a partir de llavors les vam fer en aquesta plataforma.

Les dues primeres reunions, totes els dimecres a l’hora de l’assaig presencial, van ser de contacte humà com a grup: vam aprofitar per comentar com l’estàvem vivint, com ens trobàvem, etc. També vam proposar jocs sobre les peces que estàvem assajant quan va començar el confinament, com rodes de paraules, qüestionaris tipus quiz, «enigmàrius», etc. En general, qualsevol entreteniment que ens fes riure i no perdre el contacte com a grup humà era el que ens convenia. No tothom hi va poder assistir: alguns per problemes de connectivitat i en els dispositius, d’altres perquè no es trobaven bé, però es va considerar que es continuaria amb les trobades virtuals. Es va procurar de mantenir vives les trobades i, per Sant Jordi, es va  fer un vídeo amb un muntatge de fotos nostres que podeu trobar aquí. Quan va ser el moment, també vam fer una “bunyolada” virtual i un vídeo resum amb fotos del nostre confinament, el podeu veure aquí per fer-vos una idea de com anaven aquestes trobades. També alguns de nosaltres vam participar en el primer vídeo que el Moviment Coral Català va fer sobre el “Cant coral confinat”.

En veure que la situació s’allargava, ja vam creure que s’haurien de prendre algunes decisions, com la de mantenir el sou al director i la rebaixa en el pagament de quotes per part dels cantaires. Així doncs, les trobades informals en alguns moments es van convertir en reunions virtuals, tant de la junta com de cantaires. També es van haver d’anul·lar concerts com el de Música Sacra de Setmana Santa, el que teníem programat al mes de maig amb la coral Vergelitana i un altre projecte amb l’Orquestra de la URV i el cor de la UdG. Una altra de les coses que es van decidir en aquestes reunions és que es mantindria el projecte del concert de Nadal, tot i que potser s’haurien de fer alguns canvis en el repertori; per tant, ens havíem de posar a treballar tot i estan confinats. Així doncs, el nostre director Martí Ferrer va començar a passar-nos virtualment les partitures -algunes amb arranjaments seus- i fitxers de so MIDI per anar estudiant.  Ens va demanar que gravéssim els àudios -amb els dispositius de què disposéssim- i després ell mateix va fer el muntatge de les veus per poder-nos fer l’efecte que assajàvem junts, cosa que ens ha servit no només per aprendre bé les peces, sinó també per adonar-nos cadascú de nosaltres de com cantem i així poder aprendre i rectificar de manera individual per aconseguir una millora en el resultat quan cantem en grup.

Quan en la fase 2 del confinament es van permetre reunions de fins a 10 persones dos cantaires que disposen d’espai el van oferir a la coral per fer els primers assajos presencials. Es va decidir que aquests serien per cordes i no obligatoris, i es va dissenyar tot un protocol de seguretat -la metgessa cantaire de la coral ens hi va ajudar- per mantenir la distància d’uns dos metres entre cadascun dels cantaires i el director, cantar amb les mascaretes posades - una de les coses més difícils de fer- i abans d’entrar i en acabar, desinfectar l’espai, les cadires i nosaltres mateixos. I així, el 26 de maig vam tornar a fer assajos presencials.

En aquest punt és quan vam recollir virtualment el Premi Josep Anselm Clavé 2019 al millor programa de música coral catalana; en aquest enllaç podeu veure la gala d’entrega.

Finalment vam decidir mantenir la data de l’assemblea general ordinària i la vam celebrar el passat 19 de juny, tot mantenint distàncies i amb les mesures de seguretat sanitària recomanades. Tot gràcies al fet que la Casa de Cultura de Girona ens va deixar una aula amb espai suficient per poder fer-ho. Normalment aquesta reunió marca el nostre final de curs i l’inici de les vacances de l’activitat coral, mentre els membres de la junta mantenim les reunions per preparar els projectes que s’han de continuar al setembre, com ara el concert de Nadal i el més important, l’inici de l’activitat de la nostra nova secció infantil, la nova coral GiroNins, perquè considerem que transmetre els valors del cant coral i l’estima per les nostres cançons als infants és un projecte interessant, important i necessari i sobretot, ens engresca molt a tots.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada