23 de gener del 2022

Les cançons del projecte #NovaNovaCançó (1): «23 de gener», de Josep Tero

 

23 de gener, cançó de Josep Tero
La cançó 23 de gener forma part del disc Fronteres, publicat pel cantautor escalenc Josep Tero l'any 2009. Avui, 23 de gener, hem triat aquesta cançó per iniciar una sèrie de publicacions en què us anirem presentant el repertori del nostre primer projecte de 2022, que hem anomenat #NovaNovaCançó.

Josep Tero, excantaire de la Polifònica de Girona, va compondre 23 de gener com a homenatge a les víctimes del bombardeig que va patir el poble de l'Escala durant la Guerra Civil, per part d'avions italians, el 23 de gener de 1939.

En un article publicat al número 280 de la Revista de Girona, l'historiador José María Murià, mexicà de mare escalenca, explica que aquell dia, «a les 11 del matí, quatre dies abans que les forces insurrectes feixistes es fessin mestresses del poble de l'Escala, quatre avions Savoia-Marchetti SM 79, que tenien la seva base a Mallorca, varen deixar-hi anar 40 bombes de cent quilos i 20 de vint quilos des d'una alçada de 2.500 metres».

Al bombardeig van morir almenys quinze persones, entre les quals sis criatures que no arribaven als set anys d'edat. A la lletra de "23 de gener", Josep Tero escriu: «Tot el meu dolor és amb ells / quan arriba, cada hivern / el 23 de gener».

Podeu llegir l'article sencer de José María Murià sobre aquest fet històric al web de la Revista de Girona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada