5 de maig del 2022

Estrenem el projecte «Dones a veus» al Girona A Cappella

 

Dones a veus #NovaNovaCançó és el títol del projecte que la Capella Polifònica de Girona estrena el dimecres 11 de maig (21 h) al Claustre de Sant Daniel, en un concert del festival Girona A Cappella i dins la programació de Temps de Flors.

La Polifònica de Girona presenta en aquest concert una proposta en clau femenina en un espai governat per dones des de fa més de mil anys.

El plat fort del programa serà l'estrena de les versions corals d'una selecció de cançons actuals protagonitzades, interpretades o compostes per dones catalanes els últims anys, arranjades per a coral per Martí Ferrer, director de la Polifònica.

Peces de Sílvia Pérez Cruz (Vestida de nit), Clara Peya (Cara a cara), Roba Estesa (Cant de lluita), Judit Neddermann (No volem més cops) i Joan Miquel Oliver (Elektra), formaran part del programa en diàleg amb clàssics de la Nova cançó com ara L'estaca, de Lluís Llach, en un arranjament de Josep Viader, o Al vent, de Raimon, en una versió d'Antoni Ros-Marbà, i l'estrena de la versió coral de 23 de gener, de Josep Tero, que ens servirà per evocar les víctimes civils de la guerra.

Martí Ferrer va tenir la idea de fer els arranjaments per a coral d'aquestes cançons quan va assistir a una gala dels premis Enderrock, el febrer de 2019. Clara Peya hi va interpretar Cara a cara, una de les peces del disc Estómac, premi Enderrock de la crítica al millor disc de l'any 2018.

Una beca Kreas de l'Ajuntament de Girona li va permetre «escriure els arranjaments amb temps i en condicions», ha explicat Martí Ferrer, que també ha revelat que aquest treball aviat veurà la llum en forma de llibre, en una edició conjunta de Ficta Edicions i la Polifònica de Girona.

La interpretació de les cançons s'alternarà amb la lectura de textos de la periodista bielorussa Svetlana Aleksiévitx, extrets del seu llibre La guerra no té cara de dona, publicat en català per Raig Verd Editorial (2018). En aquesta obra, l'autora dona veu al record i la memòria de centenars de dones que van lluitar a les files de l'Exèrcit Roig la Segona Guerra Mundial.

Amb la incorporació al concert de les paraules de Svetlana Aleksiévitx, la Polifònica vol aportar un pensament per a les víctimes de les guerres actuals i, especialment, per a les del conflicte d'Ucraïna.

El concert s'ha programat amb entrada lliure, però s'hi establirà una taquilla inversa, la recaptació de la qual es destinarà íntegrament a la conservació del Monestir de Sant Daniel.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada