14 de desembre del 2023

El Cant de la Sibil·la torna a la Catedral de Girona i incorpora dues sessions escolars

Imatge del concert de 2022 (Foto: Àngel Almazan)
El Cant de la Sibil·la torna a la Catedral de Girona amb novetats. A més de la tercera edició del concert per al públic general del dia 22, es faran per primer cop dues sessions per a escoles i instituts, amb l'assistència de més de 600 alumnes.

El 19 de desembre, la coral GiroNins, branca infantil de la Polifònica de Girona, farà dues sessions del Cant de la Sibil·la a la Catedral de Girona, per a alumnes de diverses escoles i instituts de la ciutat. Les representacions tindran lloc a les 10.30 h (per a alumnes de primària) i a les 12 h (per a alumnes de secundària), amb els mateixos músics, solistes i posada en escena, amb algunes modificacions per adaptar-la al públic escolar, que les que es faran el dia 22, a les 18 i a les 19.30 h, a la Catedral per al públic general.

A la primera part s'hi interpretarà una selecció d'estrofes del Cant de la Sibil·la i, a la segona, es proposarà al públic que s'afegeixi al cant de quatre nadales: El Noi de la Mare, El Rei Herodes, Les bèsties del Naixement i El cant dels ocells. També es presentaran els instruments de la Cobla de Ministrers que acompanyen el Cant de la Sibil·la i l'orgue.

Les escoles i instituts que participen en la iniciativa hauran pogut treballar prèviament la novel·la juvenil il·lustrada Sibil·la i l'espasa de la fi del món, de Mar Bosch i Emma Pumarola, coeditada per Ficta i la Polifònica de Girona. La direcció de GiroNins també ha facilitat als centres educatius una guia didàctica que s'ha elaborat com a part del projecte i altres recursos informatius.

El Cant de la Sibil·la, de la prohibició a la recuperació

El Cant de la Sibil·la era un dels moments més esperats de la nit de Nadal des de temps antics i arreu de la Mediterrània. Primer en llatí i després en les diferents llengües vernacles, aquesta representació, protagonitzada per un nen cantor anunciant la fi del món, es va anar transmetent de generació en generació de forma oral. A cada localitat, la música i el text van anar evolucionant i enriquint-se. Es conserven algunes transcripcions de l'època d'aquells cants (a vegades només de la lletra; d'altres, de la lletra i la música).

Amb el concili de Trento (1563) el Cant de la Sibil·la va desaparèixer de la litúrgia i la seva posada en escena es va prohibir o es va perdre. Només en alguns temples de Mallorca i de l'Alguer (Sardenya, Itàlia) la Sibil·la va continuar entonant el seu cant cada nit de Nadal fins als nostres dies.

Ja en el segle xx, el Cant de la Sibil·la s'ha recuperat en diferents ciutats i viles dels Països Catalans. La declaració del Cant de la Sibil·la de Mallorca com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat per part de la Unesco (Nairobi, 2010) va representar un punt d'inflexió en la recuperació d'aquesta representació nadalenca (a vegades amb un nen o una nena en el paper de la Sibil·la, i d'altres amb una cantant adulta, a voltes professional).

El retorn del Cant de la Sibil·la a Girona

L'any 2021, GiroNins, la coral infantil de la Capella Polifònica de Girona, va recuperar el Cant de la Sibil·la segons la lletra i la música consignades a l'Ordinarium Sacramentorum secundum laudabilem ritum Diocesis Gerundensis imprès el 1550. Tal com es feia a l'època, és un infant (un cantaire de GiroNins) qui encarna el paper de la Sibil·la.

Després del Cant de la Sibil·la, el cor, els músics que acompanyen el cant (l'orgue i la Cobla de Ministrers de Girona) i el públic assistent canten nadales tradicionals catalanes de forma conjunta i participativa. Aquest any, s'hi estrenaran les versions de les nadales que el compositor Josep Ollé i Sabaté (Tortosa, 1987) ha escrit expressament per a aquest esdeveniment per encàrrec per la Capella Polifònica de Girona.

Concert: El Cant de la Sibil·la a la Catedral de Girona

Divendres 22 de desembre, a les 18 i a les 19.30 h

Atenció: primera sessió exhaurida. 

Entrada gratuïta amb reserva prèvia per a la sessió de les 19.30 h en aquest enllaç

A càrrec de: Capella Polifònica de Girona, GiroNins i Cobla de Ministrers de Girona.
Orgue: Pau Riuró.
Solistes/Sibil·la: Ariadna Mari Manotas i Miquel Xirgu.
Direcció: Martí Ferrer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada