14 de febrer del 2014

PROJECTE MISSA DE SCHUBERT. L'autor i la seva època
 Franz Schubert va nèixer el 31 de gener de 1797 a Viena, on hi va morir el 19 de novembre de 1828. Des dels primers anys va desmostrar una innata facilitat musical que, malgrat el seu origen humil,  li va permetre rebre la millor formació.

Gràcies a això, va poder prendre contacte amb obres de Haydn, Mozart i Beethoven.
Molt aviat va començar a llegir obres del que seria el seu poeta favorit: Goethe. A catorze anys neixen els seus primers Lieder i als dinou ja n’havia escrit més de 250.
Schubert estava en oberta pugna amb el seu pare, qui considerava que havia de ser mestre d'escola, mentre ell entenia la música com una cosa veritablement vocacional, per a la qual havia estat elegit. Amb el temps, pren la decisió d'abandonar la seva carrera de mestre i dedicar-se només a la música.
Però mai va aconseguir mantenir-se només amb les seves composicions i va sobreviure gràcies a la generositat dels seus nombrosos amics, que el varen anar acollint successivament a les seves cases. Això el va fer portar una vida bohèmia envoltada d'intel·lectuals, amant de les tavernes i dels ambients populars, allunyat dels salons i de les etiquetes de la noblesa.
Tot i morir jove, va ser un compositor molt prolífic amb unes 1.000 obres catalogades. Va compondre música per a piano, per a orquestra, música de cambra i moltes cançons o lied per a veu i piano, simfonies i misses.
Situant a l’autor en la seva època, cal remarcar que del 1789 al 1850, dins d’un clima de revoltes i de transformacions històriques sense precedents (Revolució francesa, Revolució industrial, ...), Europa passa de l’autoritat religiosa i política a la reivindicació i a l’exercici de la llibertat, d’una jerarquia social tancada a una jerarquia oberta, i neix una nova classe social, la burgesia.
Estèticament, apareix el romanticisme, moviment que determina un renovament profund en el camp de la literatura i de les arts. El músic romàntic escriu el que ell vol inspirar al públic. 
La música romàntica és intensa i apassionada i ho aconsegueix modificant el moviment al llarg de la peça amb petits accelerandos i ritardandos. Utilitzant constantment els crescendos i diminuendos, al costat d'espectaculars contrastos entre fortissimo i pianissimo. Les harmonies s'enriqueixen amb canvis constants de tonalitat.
Tot plegat dóna lloc a una música de gran potència expressiva i de caràcter molt marcat; tremenda i brillant de vegades, recollida i lírica d'altres, la música romántica posseeix una gran capacitat d`evocació.
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada