6 de juny del 2017

Capella Polifònica de Girona, 60 anys de referent musical gironí.

Després d’una breu presentació dels conferenciants, el Sr. Joaquim Nadal va començar recordant l’impacte que va suposar la primera actuació de la Capella Polifònica de Girona, la qual va marcar la vida del cant coral a Girona.

Tot seguit el Sr. Joan Gay va situar el naixement de l’entitat en el moment històric musical de l’època. Va remarcar que la creació de la Capella Polifònica va representar un canvi de model en el cant coral. Primer perquè partia d’una iniciativa popular, no institucional i segon perquè era un tipus de formació coral que no existia en aquell moment, on hi havia la coral del GEIEG com a cor masculí, el cor de la Secció femenina, com a cor femení i l’Orfeó Cants de Pàtria amb un gran nombre de veus masculines, femenines i infantils. Així doncs, un cor format per uns pocs cantaires, de veus mixtes amb nivell musical i amb la finalitat d’interpretar un repertori polifònic d’alt nivell, va representar un gran canvi en el cant coral. Al cap de poc, la Capella Polifònica ja estava traspassant les fronteres de la ciutat i oferia concerts a nivell provincial i més endavant participant a les Europa Cantats sortiria també a l’estranger. A partir d’aquí l’any 61 la Capella Polifònica de Girona va passar a ser patronat de la Diputació de Girona, ja que la música és una eina de cultura i mantenir l’essència cultural d’un país necessita ja el suport institucional.

El Sr Joan Domènech, com autor de la biografia del Mestre Viader, es va centrar més en la seva figura. El va recordar com una persona que es va poder dedicar a les seves dues passions, l’ensenyament i la música, aquesta última des de totes les besants, com a mestre a la Normal i al Conservatori i com a intèrpret d’intrument tant solista com acompanyant, cantant i director. A més el mestre pot presumir de tenir un Auditori i un carrer al seu nom. Va remarcar també que la vida del Mestre no es pot separar de la de la Capella Polifònica.

Ja per acabar el Sr. Joaquim Nadal recopilant la informació aportada pels dos anteriors conferenciants, va insistir en el plus de qualitat que va representar la creació de la Capella Polifònica de Girona i que el Mestre Civil va lligar amb el llinatge de les antigues capelles del renaixement. Va destacar també el fet que ha estat una col·lectivitat que ha anat variant amb els anys, donant renovació. També va reflexionar sobre que la Capella Polifònica de Girona ha honorat més a la ciutat que el que la ciutat l’ha honorat a ella.
Tot seguit va donar la veu als assistents que van participar aportant els seus records com que va ser el Mestre que els va convèncer que eren capaços de sortir a l’estranger representant Catalunya. Al comentari del Sr. Nadal sobre la diferència de preu entre els primers vestits dels homes i les dones, la Sra. Anna Donato va comentar que així com els vestits dels homes els va fer una casa comercial, els de les dones els va fer la seva mare, no professional però una persona amb grans il·lusions i romanticisme. Això va donar peu a comentar també que el fet de cantar a la Capella Polifònica de Girona, va representar més que cantar, va ser i és encara formar part d’una família.

I finalment es va comentar que la Polifònica ha assolit el repte de passar de ser l’obra d’una persona, a ser l’obra d’una col·lectivitat.

                                                    PS: Per veure fotografíes podeu anar  a "Retrats de memòria"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada