20 de febrer del 2022

Les cançons del projecte #NovaNovaCançó (5): «Elektra», de Joan Miquel Oliver

Electra és, entre altres coses, un personatge de la mitologia grega, una òpera de Strauss i una guerrera ninja de l'univers Marvel, però l'Elektra que hem incorporat al repertori del projecte #NovaNovaCançó és una cançó de Joan Miquel Oliver (2018), de l'àlbum del mateix títol.

Comentant la cançó, que resumeix en tres minuts la tragèdia de Sòfocles, Joan Miquel Oliver deia en una entrevista al diari Ara: «explico el mite tal qual amb un llenguatge modern, com ara dir que és filla de pares separats. Això de casar-se i separar-se és una cosa moderna».

L'autor afirma que el text de Sòfocles «és superactual. La germana d’Electra li diu: 'Ets dona i no home, i tens a les mans menys força que els teus enemics'. Els enemics són els homes. Ella no es pot venjar perquè és una dona, i ho ha de fer a través del germà petit».

Com a admirador de l'òpera de Strauss estrenada el 1909, el director de la Polifònica de Girona, Martí Ferrer, va veure en la cançó del líder del grup Antònia Font una oportunitat per proposar-ne una versió coral que incorporés algun dels leitmotiv de la composició de Strauss.

La fusió entre la cançó del cantautor mallorquí i les notes del compositor alemany dona com a resultat una versió sorprenent, en què els dos registres encaixen amb atreviment i precisió. Tenim ganes d'estrenar-la i que us agradi tant com l'estem gaudint nosaltres als assajos.

Podeu escoltar la cançó original de Joan Miquel Oliver a Youtube:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada