15 d’octubre del 2023

Presentem la novel·la 'Sibil·la i l'espasa de la fi del món'

El llibre forma part del projecte de recuperació d'El cant de la Sibil·la a la Catedral de Girona, liderat per GiroNins, coral infantil de la Polifònica de Girona

El dissabte 21 d'octubre, a les 12 h, el claustre de la Catedral de Girona acollirà la presentació de la novel·la juvenil Sibil·la i l'espasa de la fi del món. En el mateix acte es presentaran les novetats que incorporarà la representació d'El cant de la Sibil·la a la Catedral de Girona, que inclouen una funció per a col·legis i instituts, un joc informàtic i un pòdcast, accions que tenen per objectiu fer descobrir aquesta tradició secular a com més gent millor.

L'escriptora Mar Bosch Oliveras (Girona, 1981) i la il·lustradora Emma Pumarola Sirvent (Girona, 1982) han treballat per encàrrec de GiroNins, la coral infantil de la Capella Polifònica de Girona, en aquest llibre protagonitzat per la Lina, una nena de dotze anys acabada d'arribar a Girona, i els seus nous amics de la coral GiroNins. Mar Bosch va merèixer una beca Girona Kreas per a la redacció del llibre. La seva publicació, una coedició de FICTA edicions i la Capella Polifònica de Girona, ha rebut el suport de la Diputació de Girona.

La trama del llibre

La Lina té dotze anys i arriba a Girona sense gaires il·lusions: ha hagut d'acomiadar-se de tots els seus amics i, a més, sent que la seva vida és un caos. Entre els pilons de caixes del trasllat, coneixerem la seva família i, sobretot, les seves germanes petites, tres bessones molt pesadetes que l'acompanyaran duran tot el relat.

A la Lina li agrada cantar —també li agrada escampar la boira— i per això accepta que la seva mare l'apunti a una coral. El que no s'espera és que haurà d'anar-hi amb les seves germanes i que allà, contra tot pronòstic, farà bons amics. Ells l'ajudaran a portar més bé una cosa que li està passant i que sent que no pot explicar a ningú: la Lina té visions. Unes visions horribles d'un futur immediat, que s'activen quan canta El cant de la Sibil·la, la cançó que estan assajant per representar-la a la Catedral per Nadal.

Entre tots i amb l'ajuda d'una sibil·la molt especial, una sàvia profetessa que se'ls apareix com un fantasma d'un altre temps, aconseguiran trobar la clau de tot aquest misteri.

Novetats sobre El cant de la Sibil·la a Girona per aquest 2023

L'any 2021, els GiroNins i la Polifònica de Girona van recuperar El cant de la Sibil·la segons la lletra i la música consignades a l'Ordinarium sacramentorum secundum laudabilem ritum diocesis Gerundensis, imprès el 1550.

Tal com es feia a l'època, un infant (un cantaire de GiroNins) encarna el paper de la Sibil·la. Després d'El cant de la Sibil·la, el cor, els músics que acompanyen el cant (l'orgue i la Cobla de Ministrers de Girona) i el públic assistent canten nadales tradicionals catalanes de forma conjunta i participativa.

Aquest any s'estrenaran les versions de les nadales que el compositor Josep Ollé i Sabaté (Tortosa, 1987) ha escrit expressament per a aquest esdeveniment per encàrrec per la Capella Polifònica de Girona.

Una altra novetat serà la funció que es farà d'El cant de la Sibil·la per a escoles i instituts el 19 de desembre, a les 10.30 h. La representació per a tots els públics tindrà lloc el divendres 22 de desembre, a les 18 h.

Les autores

Mar Bosch Oliveras (Girona, 1981) és una escriptora llicenciada en Filosofia i especialitzada en periodisme cultural per la Universitat de Girona. Actualment, és professora i cap d'estudis a l'Aula d'Escriptura de Girona, condueix diversos clubs de lectura i escriu a El Quadern d'El País.

Bedlam, darrere les hores càlides (Empúries, 2012) va ser la seva primera novel·la, guanyadora del XXXII premi Just M. Casero de novel·la curta. Dos anys més tard, va publicar 1001 curiositats de Girona i el Gironès (Redbooks), un treball de divulgació cultural. Les generacions espontànies (Periscopi 2016) va ser la seva segona novel·la (premi Setè Cel, 2017). La segueixen Vindràs amb mi després del diluvi (Comanegra, 2018) i La dona efervescent (Univers), que li va valer el X Premi L'Illa dels Llibres.

La seva última novel·la és L'edat dels vius (Univers), 52è premi Crexells de novel·la. El dia de l'esquerda (La Galera, 2022) va ser la seva primera novel·la juvenil i un dels llibres més prestats a les biblioteques aquell any. Continua en el terreny de la literatura infantil i juvenil amb aquesta Sibil·la i l'espasa de la fi del món (Ficta, 2023).

Emma Pumarola Sirvent (Girona, 1982) treballa principalment en el camp de la il·lustració i el còmic. És llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, graduada en Il·lustració per l'Escola d'Art d'Olot i va cursar formació específica en còmic a l'Escola Joso de Còmic de Barcelona.

Des del 2016 ha il·lustrat les aventures de la Bruna i en Jac a la revista Globus dels Establiments Viena. Entre els seus altres treballs com a il·lustradora es troben El fantasma de Montcorb / El fantasma de Canterville (Diputació de Girona, 2022), Diàleg. Una comèdia d'Avel·lí Artís i Balaguer (Bonport, 2016), Martes de cuento. Pasaje a Isla Imaginada (Helefante, 2016) i El tesoro bajo el puente (Emphasis, 2015). Ara s'afegeix a la col·lecció Sibil·la i l'espasa de la fi del món (Ficta, 2023).

Ha treballat com a entintadora de còmic americà en editorials com IDW Publishing, Big Head Press Comics, Badger Comics, i també ha entintat diversos números de les col·leccions de còmics històrics Història de la humanitat en vinyetes i Balears abans i ara (ambdues dibuixades per Quim Bou i publicades per Dolmen Editorial). També ha treballat com a colorista al còmic Els enigmes del Beatusaure (La Fal·lera Gironina, 2019).

Combina la seva tasca com a il·lustradora amb la docència i amb la direcció d'El Taller del Barri, una escola de dibuix especialitzada en còmic i il·lustració ubicada a Girona.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

📗 Presentació: Sibil·la i l'espasa de la fi del món

📅 Dissabte 21 d'octubre | 12 h | Catedral de Girona

🟢 Entrada per la porta dels Apòstols

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada